Melana_cover

Villa Melana_Ιδιωτικός χώρος Τυρός Αρκαδίας

Λεπτομέρειες

Το κτήριο ορίζεται από 3 όγκους και αναπτύσσεται παράλληλα στις υψομετρικές γραμμές. Η τελική του μορφή προκύπτει από την διάσπαση ενός ενιαίου επιμήκη όγκου με την μετατόπιση του κεντρικού του τμήματος προς την ανατολή. Η διάσπαση αυτή ενισχύεται τόσο με την διαφοροποίηση των υλικών όσο και της μορφής. 

Χαρακτηριστικά του κεντρικού αυτού χώρου (όπου φιλοξενούνται οι χώροι διημέρευσης) είναι η επένδυση με πέτρα από την περιοχή, η δίρριχτη στέγη από σκεπόπλακες και η θέση του  τζακιού στη στενή του πλευρά. Αποτελεί σαφή αναφορά στην  τοπική αρχιτεκτονική (όπου συναντώνται τα πέτρινα Τσακώνικα ’’μακρυνάρια’’) με αλλοίωση στη  μορφή και το μέγεθος των ανοιγμάτων ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες για ηλιασμό, αερισμό, δροσισμό και θέα. Τα ψηλά ανοίγματα εξασφαλίζουν διαμπερότητα χωρίς να επηρεάζουν την μονολιθικότητα του ενώ οι οπτικές διασταυρώνονται λόγω των θέσεων των ανοιγμάτων.

Από την προβολή του περιγράμματος της - δίρριχτης - στέγης  μετατοπίζεται ο δυτικός τοίχος, δημιουργώντας έναν γραμμικό χώρο (επίπεδης στέγασης) ο οποίος συνδέει τους όγκους μεταξύ τους.  

Δύο λευκά ορθογωνικά πρίσματα (όπου φιλοξενούνται οι ιδιωτικοί χώροι), λειτουργούν ως αναφορά στην απλότητα της δικής μας αρχιτεκτονικής ματιάς μακριά από  στοιχεία διακόσμου και εντυπωσιασμού. Στα σημεία επαφής των τριών όγκων δυο δοκάρια από εμφανές σκυρόδεμα λειτουργούν σαν ’’συνδετήρες’’ και υπογραμμίζουν διακριτικά αυτή τη σύνδεση. O λευκός σοβάς αντανακλά τον ήλιο και η πέτρα προσφέρει την θερμική της μάζα και ενοποιεί (συνδέει) οπτικά την κατοικία με το τοπίο. Μια σύνθεση που προκύπτει από τον σεβασμό του ανάγλυφου και την χρήση παραδοσιακών υλικώv.

 

Αρχιτεκτονική μελέτη I  Φούφα Βάλια & Παπασωτηρίου Πάνος

Φωτογραφίες   I  © Εριέτα Αττάλη ,  © Πυγμαλίον Καρατζάς

Υπηρεσία
Αρχιτεκτονική
Κτηριακές εγκαταστάσεις
Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός